lauantai 15. elokuuta 2009

Kokemus ammattiauttajasta

Mimosan kokemuksen innottamana kerron oman kokemuksen psykoligista. Ainut poikamme oli silloin kolmannella luokalla. Perheessämme oli ollut isoja muutoksia, kun molemmat isoisät olivat kuolleet. Se oli pienelle pojalle rankka kokemus. Samaan aikaan hän oli kuolussa joutunut opettajan silmätikuksi vilkkaan luonteensa vuoksi. Viimeinen tippa opettajalle oli, kun lapset veivät valkovuokkoja edellisen vuoden opettajalle. Tätä ei vanhapoikaopettajan itsetunto enään kestänyt. Yksi kärsijöistä oli meidän poika. Juttu meni niin pitkälle, että tämän opettajan tahdosta poika ohjattiin koulupsykologin testeihin. Siis kun oli niin vilkas ja olivat keksineet viedä niitä kukkia toiselle opettajalle.
Kun menimme kuulemaan niitä testin tuloksia oli vastassa nainen joka, oli lihava ( paraskin arvostelemaan) ja muutenkin epäsiisti. Kun hän puhui minulle hän kieritti kynällä pitkiä rasvaisia hiuksiaan. Paitapusero oli numeron liian pieni, eikä hän muutenkaan mitenkään vakuuttanut käytöksellään.

No testin tulos oli, että tämä 9vuotias on jäänyt 4kk. kehityksestä jälkeen ja hänellä on pieni sanavarsto! Olin järkyttynyt!! Meillä jälkeenjäänyt lapsi. Tulin itkien kertomaan asiasta anopille. Kun olin päässyt asiassa siihen kohtaan, että sanavarasto on pieni, kysyi anoppi. Mikä sana lapselta puuttuu hän kertoo sen. Anoppini oli ihana ihminen ja hän ymmärsi miten kauhuissani olin ja osasi vetää oikeasta narusta, että tajusin asian nurinkurisuuden. 4kk, kuin se pystytään määrittämään?
Nyt asia naurattaa ja tajuun sen, miten jonnin joutavia tollaset testit ovat. Silloin nuorena otti tämän asian vakavasti, olihan sen diagnosin antanut ammatti ihminen.
En paljon vähempää vois arvostaa ammattia kun joku psykologin homma, ainakin tämän ainoan kokemuksen perusteella. Onhan näissäkin varmasti ihan ammattitaitoisia ihmisiä, mutta ei ainakaan tämä tapaus.

10 kommenttia:

 1. No ei ollut bsykologi pahemmin paneutunut asiaan. Mitä jos hän itse olikin 4 kuukautta kehityksessä jäljessä.
  4 kuukautta!! Lapsellista edes sanoa noin.
  Ihmetellä täytyy, että tämä ihminen oli koulutukseltaan psygologi, mahtoikohan olla itsellään kaikki tallella, kun niin typerän väitteen sanoi pojastasi!
  Lapsi on oikeesti vilkas tämän ikäisenä, ja sana varastoa varmasti löytyi sunkin pojalta tarpeeksi, vai olisiko pojan pitänyt alkaa huutaa opettalle vastaan, niin olisiko sitten sanavarasto ollut täyteläinen?
  Ja sulla oli ja on terve normaali poika!
  Onneksi sulla oli ymmärtäväinen anoppi!

  VastaaPoista
 2. Minkähän kiertokoulun se tsykologi oli käynny?
  Meitä on moneksi, mutta luulisi että lasten kanssa varsinkin työskennellessä, pitäisi olla ihka oikeaa ammattitaitoa hallussa!
  Minä olin vähän samankaltaisessa tilanteessa aikoinaan, mutta olin niin ärhäkkä rakkikoira kun pennusta oli kyse, että olin valmis puremaan jos asiaan ei olisi tullut muutosta.
  Eli olin se "hankala" äiti :)
  Räyh!

  VastaaPoista
 3. Peikko luulee että samoin kun työterveydessä on kouluterveydenhiossakin taustalla ennalta sovittuja juttuja... vai luuleekohan peikko liikoja, ei joka paikassa kuitenkaan ole salaliittoa.

  VastaaPoista
 4. Joka ammattikunnassa on näitä kaikentietäviä. Olihan kertomusta kerrakseen, 4 kk, alkaa mennä jo vitsin puolelle, ei varmaan silloin naurattanut.

  VastaaPoista
 5. Voi taivahan talikynttilät! Tällaisten ihmisten käsissä ovat sitten oikeasti heikot ja apua tarvitsevat! Tällaisten jotka määrittelevät lapsen kehityksen 4kk jälkeen jääneeksi! Oli siinä varmasti kamala paikka nimenomaan kun "ammattilainen" näin määrittelee.
  Minunkin psykologini on tarjonnut tunsinan erilaisia lokeroita joihin minut sijoittaisi mutta päätäni pyöritellen hänelle vain totean että enpä taida tuohon mahtua...

  Sinulla oli ihana ja viisas anoppi!Ja hyvät hyssykät sentään miten kauniisti ajatteleva lapsi :o)

  VastaaPoista
 6. Ärsyttävää! Itse ainakin olen saanut tarpeekseni psykologeista - juuri siksi koska ne ovat suurin osa ihan pihalla itse Hyvin Omituisia. 4kk on juu aika tragikoominen määrä! =D Mä kuulemma oonkin 10 VUOTTA kehityksestä jäljessä!

  VastaaPoista
 7. Voi psykiatreja, psygolokeja, opettajia ja lastenhoitajia. Kaikki ne luulevat omistavansa lopullisen tiedon siitä, kuinka ihmislapsen tulisi olla ja elää, ollakseen normaali. =o(

  VastaaPoista
 8. Olipa karmaiseva kokemus. Onneksi anoppisi asetti asiat oikeaan järjestykseen. Taas nuo ihanat kissanpennut! Kissavauvakuume vaivaa minua:)

  VastaaPoista
 9. Silloin olin tosi järkyttynyt asiasta. Mutta nyt, jos joku tulisi sanomaan saman asian, niin nauraisin paskasen naurun päin naamaa. Minulla oli maailman paras anoppi.

  VastaaPoista
 10. Minustakin tuntuu nämä ammattiauttajat, etteivät he aina ole alansa asiantuntijoita. Meilläkin oli kerran avioliittoneuvoja, joka itse erosi ja muille antoi neuvoja, miten liitto pidetään kasassa :D

  VastaaPoista