torstai 28. helmikuuta 2013

Lenkillä kaupungilla

Kävin kyllä aamulla, kun aurinko paisto sen normaalin lenkin. Iltapäivällä lähdin autolla kaupungille ja siellä tein pienen lenkin. Halusin näytää, että on Lahdessa muutakin kun sotkuja, niin kun Karoliinan blogissa kuvailiTässä on kuva "Humpulan mäeltä" Silloin kun Lahti on ollut pieni kylä on tämä Humpulan mäki ollut trokareiden ja muun rupusakin asuin aluetta. Onhan tämä ollut aika kaukana keskustasta, ihan peräti kilsan verra :) Nyt täällä on ihan kauniita taloja.

Tässä kuvassa on Lahden kauppalan kansakoulu. Nyt en tiedä mitä siinä nykyjään on?  Joku toinen kerta täytyy mennä sitä lähemmäksi, että saa kunnon kuvan.
 

Tämäkin on lakkautettu koulu, enkä tiedä mitä tässä on. Ai niin siinä onkin vissiin kristillinen koulu nykyjään. 
Netistä otettua tietoa tästä
Lahden nettisivut, 2010): August Fellman perusti omalla kustannuksellaan ensimmäisen kansakoulun Lahden kylään vuonna 1871. Kymmenen vuotta myöhemmin Valtionrautatiet perusti Lahden varikolle oman kansakoulu, jossa oli sekä suomen- että ruotsinkielinen osasto.
Lahden taajama sai pärjätä näillä oppilaitoksilla vuoteen 1894, jolloin kauppala perusti oman kansakoulunsa. Se aloitti toimintansa K. Kollinin talossa Hämeen- ja Mariankatujen kulmassa.
Kauppalan kansakoulun alku oli hyvin vaatimatonta. Tilaa oli aluksi vain puolelle halukkaista oppilaista. Parannusta tilanteeseen toi Vuorikadun varrelle vuonna 1902 valmistunut kansakoulurakennus. Lahden kaupunki joutui huolehtimaan taajama-alueensa laitaosien kouluista yhdessä Hollolan kunnan kanssa.


Historiallinen museo. Tämä on toiminut kartanon herran jälkeen myös kouluna. Silloin vuonna yks ja kaks tämä kartano on ollut ihan järven rannalla, nyt matkaa järvelle on varmaan 300-400m.

Yhteiskoulun uusi siipi

Vanha osuus.

Kaupungintalon sisään käynti.
 
 


Joskus olen kuvannut tuolta kirkonmäeltä tänne päin. 
 
 
 
 
 

Onneksi käytii aamulla lenkillä. Nyt tän kuvauslenkin aikana alkoi sataa vettä.
Posted by Picasa

6 kommenttia:

 1. Kiva nähdä Lahdesta kuvia, olen siellä käynyt joskus todella kauan sitten kesällä ja muistoksi jäi, että silloin oli paljon leppäkerttuja!

  VastaaPoista
 2. Lahdessa olen ollut vain läpikulkumatkalla.Hienot nuo vanhat klassiset rakennukset!

  VastaaPoista
 3. Mukavaa nähdä näitä kuvia, tuolla ovat isoäitini ja äitini käyneet koulut, täytyykin kysyä, että missä koulussa. Tai äitini kai kävi vain ensimmäisiä luokkia Lahdessa, kun muuttivat sitten Helsinkiin.

  VastaaPoista
 4. Tykkäsin kuvista, joissa oli paljon tuttuja paikkoja!
  Mulle on Lahti se toiseksi läheisin kaupunkin, Jyväskylässähän olen syntynyt, että siksi...:)
  Kakarasta saakka jo siellä kävin, osa sukulaista kun oli siellä, isän puolelta, hänkin asui siellä nuoruudessa. Minäkin seitkytluvun alkupuolella jonkin aikaa....;)

  VastaaPoista
 5. Olet löytänyt kauniit vanhat talot. Ne minäkin olisin varmaan kuvannut. Etenkin tuon pinkin unelman!

  VastaaPoista
 6. Oho, onpa epätavallisen muhkea sisäänkäynti kaupungintalossa! Oliko siellä oven yläpuolella oikein mosaiikkikoristettakin.. yritin tiirata, lähempää näytti melkein moskeijan ovelta :)

  VastaaPoista