lauantai 17. tammikuuta 2015

Ramada

Telkasta tuli joku ohjelma tuosta ramadasta. Siin on kans asia mitä mä en ymmärrä. Et saa syödä, etkä juoda, ennnen kun yöllä. Silloin kun ei erota valkoista ja mustaa lankaa toisistaan, alkaa kekkeri. Kaikki on luvallista, koska Allah ei näe. No kukapa sitä pimeessä näkiskään. Tää juttu on oppaan kertomaa, kun joskus -80 jotain oltiin Tunisiassa. Samoin oppaan kertomaa. Libyasta tuli porukka Tunisiaan ryyppäämään, kun Allah ei näe sitäkään. En sitte tiedä onko Libyalaisilla eri Allah, kun tunisialaisilla.
Mitä hyötyä on kilvoitella, jos kaikki kärsimys raukeaa illan tullen. Sanoisin, itsensä huijaamista. Toisaaltaan hattua täytyy nostaa Islamin uskoisille, että vuodesta toiseen noudattaa tätä Ramadaa. Kait se on porukan voima, mikä saa tän aikaiseksi. Ei vaan olla erilainen. Toisaaltaan herää heti epäilys mun likaiseen mieleen. Kuka syö salaa?
Voi kyl meit on joka lähtöön ja vielä jääkin porukkaa.
Myssy tehtailu on hyvällä mallilla.
Leppoisaa lauantai ehtoota.
Onnelliist voimiist.

14 kommenttia:

 1. Kyllä se aika erikoiselta vaikuttaa, mutta en ole asiaan perehtynyt. Täytyy siinäkin joku logiikka olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, enhän minäkään tiedä, kunhan vaan aattelen. Joskus pitäis tutustua kaikkiin uskontoihin, edes lukemalla.

   Poista
 2. Ramadaa toivotellen, sillä taitaa kohta olla sen aika:) Eri kulttuureissa on hyvinkin konstikkaita juttuja synnin tai ei toivotun toiminnan sallimiseksi, katolinen rippituolikin saa kuulla syntiryöpyn, mutta tuskin tunnustajan elämänmeno siitä sen synnittömämmäksi muuttuu, vähän aikaa on ehkä kevyt olo:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja katollisilla on helpompaa, kun ei tarvi nähdä nälkää ;)

   Poista
 3. Ramadaan en ole tutustunut, joten en rohkene siitä sen enempää. Mietin, miten erilaisia eri uskontojen Jumalat ovat. Meidän Jumala näkee kaiken. Häneltä ei voi salata. Allah taitaa olla sitten eri sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen kuullut, että tuo Allah ei oo kovin hyvänäköinen, ainakaan pimeellä.

   Poista
 4. Heh, kai se on enempi naapuri joka näkee syntisen, Allahin kanssa voi selvitellä välejään ihan itsekseen sitten kun aika koittaa : ) Ramadanin noudattaminen on oikeasti henkilökohtainen uskon asia, jonkin sortin kilvoittelu, jos ei halua ei ole pakko, ei sitten voi sanoa itseään kunnon muslimiksikaan. Julkisesti syöminen on kyllä monessa maassa kielletty, ihan vain toisten kunnioittamisen vuoksi (ja naapurien pahojen kielien), salaa sopii syödä jos ei kerran halua uskontoaan harjoittaa. Ne jotka uskovat eivät syö tietenkään. Jotka eivät usko voivat ryypiskelläkin, sehän on jokaisen oma asia. Ei usko ole ainakaan tässä maassa sen kummempi asia kuin sielläkään, vanhemmilta se periytyy.
  Aika usein se kilvoitteluksi tarkoitettu pidättäytyminen kyllä leviää ylettömäksi yösyömiseksi, mikä ei ole tarkoitus. Mutta jos haluaa tietää miltä tuntuu nälkää näkevistä, niin sopii kokeilla. Minun kokeiluni kesti melkein yhden päivän, ei sitäkään loppuun, eikä ollut mikään helppo juttu, puuttui varmaan se usko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillähän tässä onkin hyvä ihmetellä asioita, kun itsestä ei moneenkaan ihmettelyn aiheeseen ole. Usko kyllä on aikamoinen " piiska" monessa asiassa.

   Poista
 5. Olen ollut Jordaniassa ramadan aikaan 90-luvun alussa. Meille ulkolaisille tarjoiltiin viiniäkin kahvikupista, ravintola haluasi tuottoa.
  Selittivät päivän paaston sillä, että se on aika jolloin hiljennytään ja mietiskellään muuta kuin syömistä ja juomista. Kuukaudenhan se kestää kerrallaan ja sitten pitävät juhlat sen loppumisen kunniaksi. Itse tulisi kiukkuiseksi ilman ruokaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei minustakaan siihen olisi. Miten sitä mietiskelet työn lomassa?

   Poista
 6. Eikös kristityilläkin ole jonkinlaiset paastot ainakin adventtina ja pääsiäisen alla. Harva niitä taitaa noudattaa. Noilla musulmaaneilla on uskonto paremmin osana jokapäiväistä elämää kuin keskivertokristityillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut eikös silloin kietäydytä vaan lihasta? Saa kuitenkin edes juoda.

   Poista
 7. Siinä mielessä meissä kaikissa taitaa olla sisällä pieni muslimi, että syödään itseltämme salaa ja ihmetellään, miksi ei paino putoa vaikka kuinka paastoliekillä eletään! Että semmoinen ramada täällä.

  VastaaPoista