perjantai 20. helmikuuta 2009

Minun mielipide

"Keskustelua" rasismista tunnutaa käyvän vähän joka paikassa. Asia tuntuu olevan enemmän tai vähemmän arka yhdelle jos toisellekin. Laitanpa oman lusikkani tähänkin soppaa.

Minä en myönnä olevani ihan kauhee rasisti, mutta... Me asutaan järven rannalla ja veilä vuonna yks tai kaks me juotiin järvivettä, koska tontille ei saanut kunnon kaivoa. Vesi oli siihen aikaan ihan Ok. Alettiin sitten tahtomaan kaupungilta vesijohtoa, kun kesäsin oli vesi vähän pahan makuista. Sillon veilä olin sitä mieltä, että meidän yhteiskunna täytyy auttaa pulassa olevia. Kunnes alettiin rakentamaan pakolaisille komeeta rivitaloa, mutta meille ei vesijohtoa. Siihen loppu minun myötätunto.

Olen sitä mieltä, niin kulunut kuin sanonta onkin, niin maass maan tavalla... En ymmärrä miksi meidän täytyy sopeutua veiraaseen kulttuuriin omassa maassamme. En sano, että en ottaisi toisten ajatuksia huomioon. En menisi tarjoamaan sianlihaa sellaiselle, joka ei sitä periaatteitensa takia syö, mutta kyllä meidän kouluissa täytyy saada soida suvivirsi kevätjuhlissa edelleenkin.

En hyväksy sitä, että tänne tullaan ja eletään " pummilla". Jos minä tai sinä lähdemme vaikka Somaliaan ja vaadimme siellä, että sen yhteikunnan on meidät elätettävä. Miten luulet, että käy? Varmasti vähintään kivitetään, eikä varmasti kukaan rikkaa ristiin laita meidän eteen.

Jokainen saa olla ihan mitä mieltä asiasta haluaa, mutta tämä näin pääpiirteittäin on minun mielipide.

Pieni lisäys
Hienoa, että otitte kantaa. Tämä suvivirsi nyt oli vähän kärjistetty, mutta yksi muiden joukossa. Väärä sana tosiaan mun kohdalla tois rasismi, en todellakaan pidä muita ihmisä sen huononpama kuin itse olen, olkoot ihan väri mikä on. Kunhan meillä on leipäjonot poistettu niin autetaan sen jälkeen vaikka koko maailmaa. Paits niitä pummeja. Totta on, että ne köyhät ihmiset ei pysty seiltä omasta maastaan lähtemään yhtään mihinkään. Totta on sekin, että meitä on moneen junaan ja vielä asemallekin jää sakkia. Mutta niin kun sanoi tämä on minun mielipide.
Täytyy vaan todeta, kaikissa meissä vikamme on, minusta niitä ei vaan niin huomaa :D

13 kommenttia:

 1. Tulin visiitille! Nyt ymmärrän kommenttisi mummoista. =)

  Olen paljon miettinyt rasismia, koska mieheni (pakistanilainen) kohtaa sitä työssään päivittäin, hänelle huudetaan sossupummi- ja terroristijuttuja törkeällä tavalla, ja minuakin alkaa ahdistaa kun kuuntelen hänen kokemuksiaan. Hän ei ole koskaan mitään tukia nostanut eikä saanut. Hänellä on somalituttuja jotka ovat hakeneet töitä mutta työnantajat ovat sanoneet että he eivät somaleita ota. Kai meissäkin on siis vähän vikaa että maahanmuuttajat elävät tuilla?

  Se kyllä sapettaa että esim. juuri somalit tuntuvat saavan helpommin sossusta harkinnanvaraista tt-tukea kuin me natiivit (allekirjoittanut ei ole saanut koskaan...). On paljon tekemistä suomalaistenkin asioiden parantamisessa.

  Ja sitten, miksi tosiaan maahanmuutokriittisyys usein leimataan heti RASISMIKSI?! Itsekin käytät tuota sanaa. Minusta kriittinen saa olla. Rasismi on vähän eri, se on kai sitä että pitää jotakuta vaikka tyhmempänä siksi kun se on musta jne.

  VastaaPoista
 2. Minä en ihmettele, että Suomessa (ja missä tahansa maassa oikeastaan) palkataan mieluummin henkilö, joka osaa kieltä. Käsittääkseni eräs suuri syy, miksi maahanmuuttaja/pakolainen ei työllisty, on kieli. On aika luonnollista, että toimeen palkataan ensisijaisesti suomen kieltä taitava henkilö. Se ei ole rasismia, vaan realismia.

  Sekin on tutkittu, että suomen kielen opettelevat pakolaiset/maahanmuuttajat menestyvät Suomessa paremmin. Ei mikään ihme.

  Täytyy kyllä tunnustaa, että minäkään en pidä siitä, että suomen pitäisi alkaa nöyristellä muualta tulleita esim. lakkauttamalla omia perinteitämme (suvivirsi, koulun/tarhan uskonnolliset juhlat jne.). Ken sellaista vaatii, voisi hieman miettiä. Ihan aiheesta sanoit, että jos jostain syystä me joutuisimme itse pakolaisiksi johonkin, niin vaikea kuvitella tilannetta, että tuossa uudessa maassa ihan alettaisiin perinteitä lakkauttaa sen takia.

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä siitä että täysin älytöntä edes miettiä suvivirren laulamisen lopettamista!! Miksi me aina suostutaan kaikkeen?!

  VastaaPoista
 4. Mun mielipide on se, että koskaan, ei koskaan saa suvivirttä lopettaa mistään koulusta, se kuuluu meille täällä suomessa ja suomalaisille ihan oikeuteen vedoten, että se on ja pysyy kouluissamme!
  Sitä ei koskaan unohda, se on suomen kaunis suvi, ja sitä ei voi unohtaa ja jättää vaan pois, ei kenenkään vuoksi, ei!

  VastaaPoista
 5. Tämä maahanmuuttojuttu ei ole mitenkään yksinkertainen asia.

  Itse palkkasin töissä ollessani kaksi maahanmuuttajaa, eikä minulla ole heistä pahaa sanaa sanottavana, päinvastoin. Erittäin ahkeria ja tunnollisia molemmat. Miniäni on venäläinen, eikä varmaan herttaisempaa ja lämmin sydämisenpää ole montaa.
  Maahanmuuttajissakin on kuitenkin monenlaisia (kuten meissäkin).

  Pakolaisista; jos ihminen on kotimaassaan henkensä kaupalla, heitä mielestäni tulee auttaa, mutta tänne hyvän elämän toivossa "sosiaalipummiksi" tulijoita en varauksetta hyväksy. Yleensä vielä tänne tulijat ovat rikkaita, köyhillä ei olisi varaa lähteä kotimaastaan.

  Suomestakin on lähdetty ja lähdetään muualle, meidän pitäisi kohdella tänne tulijoita niin, kuin toivoisimme meitä kohdeltavan ulkomailla.

  Maassa maan tavalla, eli suvivirsi ja joulupukki kuuluu meille ja joku muu taas muualle.

  Hups! Tulipa vuodatus, selvästi näkee, että tämä on ajatuksia herättävä aihe!

  VastaaPoista
 6. Marjukkakin on oikeassa. Ne maahanmuuttajat jotka minä sattuneesta syystä tunnen, ovat kaikki hirmu ahkeria, lähes työnarkomaaneja. Ja jokaisella on unelma omasta yrityksestä - osalla semmoinen jo onkin. Meitä on joka kansassa moneen junaan... Itse en ole mikään työhönhinkuja, joten en voi muitakaan kritisoida! ;-)

  VastaaPoista
 7. No joo, olet varmaan niitä Saanelin kavereita, siis sun kaivo oli tärkeämpi.

  mee nt vähän ittees

  VastaaPoista
 8. Tämän kerran sanon kaikille anonyymeille, KYLLÄ SE KAIVO OLI TÄRKEEMPI. Myös sinulle varmasti, vai joisitko sinilevävettä??

  VastaaPoista
 9. Olen ollut ja olen edelleen sitä mieltä, että maassa maan tavalla. Maahanmuuttajia saa tulla, mutta mielestäni heidän tulee sopeutua meidän kulttuuriimme ja olosuhteisiin siis työelämän ja koulutuksen suhteen.
  Olen ollut työhistoriani aikana työssä, missä lääkäri ei osannut suomea, ei osannut selostaa potilaalle, mitä on tehnyt tai tehdään, ei osannut sanella leikkauskertomusta, ei antaa potilaalle mitään ohjeita, jne.
  Yhteinen kieli on tärkeä ja se Suomessa pitää olla suomi, ainakin toistaiseksi! Eikä tämä ole rasismia

  VastaaPoista
 10. Lääkäristä tuli mieleen että minulle sanottiin terveysasemalla kun valitin omalääkärin menetyksestä että me saadaan olla kiitollisia siitä että meidän asemalla lääkärit osaa suomea. !!! Ja yhdellä psykiatrilla olen joutunut käymään joka ei osannut suomea kunnolla. Vähän turvaton olo oli... Sen varassa oli vielä yhden lausunnon tekeminen!

  Mutta Helsingissä on kuulemma joku ravintola missä joutuu tekemään tilaukset englanniksi kun suurin osa työntekijöistä on suomea taitamattomia ulkkareita.

  VastaaPoista
 11. Minakin olen maahanmuuttaja. Tai maastamuuttaja, riippuen siita mista pain asiaa katselee.
  Eiko asia ole niin ettei varilla ole valia, vaan ihmisella. Olisi han sininen tai vihrea, avustus tai paheksunta ei saa tulla taman takia.

  VastaaPoista
 12. HPY:
  Ei todellakaan värillä väliä. Sillä on väliä jos oman maan ihmiset ovt eri arvoisessa asemassa,niin kun se meidän kaivo, tai kun suomessakin on leipäjonoja. Tai kun työt veidään Kiinaan ja nyt sieltä vielä suodaan sairaanhoitajia. Eeltä pitäisi työllistää oman maan ihmiset. Kun jatkuvasti sanotaan ihmisä irti ja lomautetaan, niin on väärin tuoda ulkoa ihmisiä ja avustaa heitä ja jättää omat työllistämättä. Näin täällä meillä Lahdessa.

  VastaaPoista
 13. HPY:
  Ei todellakaan värillä väliä. Sillä on väliä jos oman maan ihmiset ovt eri arvoisessa asemassa,niin kun se meidän kaivo, tai kun suomessakin on leipäjonoja. Tai kun työt veidään Kiinaan ja nyt sieltä vielä tuodaan sairaanhoitajia. Eeltä pitäisi työllistää oman maan ihmiset. Kun jatkuvasti sanotaan ihmisä irti ja lomautetaan, niin on väärin tuoda ulkoa ihmisiä ja avustaa heitä ja jättää omat työllistämättä. Näin täällä meillä Lahdessa. Se vaan on mielestäni vääri.

  VastaaPoista