keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Orkideosta

Saanel kyseli miten minä hoidan orkideani?
Niin kun jo kerroin, niin minulla on ihanteelliset olosuhteet, kun kosteutta on luonnostaan. Minä kastelen ne upottamalla ja annan niiden olla vedessä hetken, jos nyt täytyy joku aika sanoa, niin ehkä minuutin. Riippuu onko aikaa vai ei. Siinä kun helposti hurahtaa tunti.
En lannota niitä mitenkään. Joskus laitan kasteluveteen noin ruokalusikallisen sokeri ämpärilliseen vettä. Kasvualustaksi laitan lekasoraa, viinipullon korkin palasia, mistäköhän niitä korkkia tulee ;), hiiltä ( lehtipuun) ja päälle kerros karhunsammalta. Tiedän, että jotku laittaa tammen lehtiä, tai saniaisen juurta. Sinnehän voi tunkea mitä vaan paitsi multaa. Ainakaan Perhosille.
Kun kukkat ovat kukkineet, en leikkaa vanaa ellei se oikeasti kuihdu. Se usein jatkaa siitä kukintaansa. Joskus vana kuolee jonkun matkaa, silloin leikkaan se kuolleen osan pois. Niin ja kastelen yleensä kerran viikossa, joskus menee pitempi väli.
Silloin kun ostin ensimmäisen orkideani, yksi ihminen sanoi, että sitä iloitsee jokaisesta uudesta ilmajuurestakin. Silloin aattelin, että no joooo, mutta kyllä se vaan niin tuppaa olemaan. Tässä touhussa kyllä kokee onnistumisen iloa.

12 kommenttia:

 1. Tämä oli mielenkiintoista. Tekisi mieli kokeilla orkidean kasvattamista.

  VastaaPoista
 2. Mulla on nyt tuolla yksi orkidea, mikä nyt lakkasi kukkimasta, saapas nähä, kukkiikohan enää.
  Mutta sulla kyllä pitää olla oikein hyvä vihree peukalo, kun sulla on niitä paljonkin, ja saat kaikki kukkimaankin!
  Sinä Hyvä!

  VastaaPoista
 3. Sussi: Kokeile ihmeessä, eihän se ole kun muutama tulppaanikimppu, meni syteen tai saveen. Jokatapauksessa kestää kukat kauemmin, kun siinä tulppaanissa.

  Harakka: On vähän taas mopo karannut ja ahneuden riettaus iskenyt ;)

  VastaaPoista
 4. Kiitos tiedoista. Mulla on se ensimmäinen orgidea vielä hankkimatta. Ehkä pöytätilan puutteen ja lasten takia. Suunnitelmissa on ostaa jonkinlainen orgidea ja siks oon mielissään noista tiedoista!

  VastaaPoista
 5. Orkidea on ollut minulle sellainen kukka jota en ole ostanut kun luulen sen meillä kuihtuvan pois. Hienojahan ne ovat kun kukkivat.

  VastaaPoista
 6. Orgideat on hienoja. Peikko on käynyt niitä salaa katsomassa :)

  VastaaPoista
 7. Hienosti olet saanut ne kasvamaan aivan kuin luonnossa.

  VastaaPoista
 8. Olipas hyvin sanottu, että iloitsee jo yhdestä uudesta ilmajuurestakin. Siinä on muuten tosi iso elämänviisaus kiteytettynä!

  VastaaPoista
 9. Vai semmoista kaikkea on orkidearuukut syöneet. Kiitos vinkeistä. Ehkä tässä pikkuhiljaa pitää lisätä "orkideapuutarhaa".

  VastaaPoista
 10. Mullakin oli kerran yksi perhosorkkidea, mutta se kuoli, johtuen varmaan siitä, että meillä on niin vähän valoa olohuoneessa. =oD Nuo orkkideat ovat kyllä kauniita, ku niitä osaa hoitaa. =oD

  VastaaPoista
 11. Minullakin on (vielä) kaksi orgideaa. Toinen on kukkinut kahdesti. Kastelen, kun muistan, toisinaan unohtuvat pidemmäksikin aikaa veteen. Annan lannoitteeksi kahvinporoja kasteluveden mukana. Eivät ole kuolleet.
  Kaunis tämä sinun orgideatarhasi.

  VastaaPoista
 12. Voi!
  Minä kun en osaa muuta vihreetä kasvattaa ku hometta jääkaappiini, oon tääl nyt sitte vihreenä muusta syystä.
  Hienot orkideat on sinulla!

  VastaaPoista